
    
 

 

February 13, 2012  

 

Chrissy Cockrell 

Tel: 813-248-0573 

Email: ccockrell@chemtelinc.com 

 

Re:  Material Safety Data Sheets 

 
Dear Chrissy: 

You have requested a Material Safety Data Sheet (MSDS) for Dexamethasone, a Par 

Pharmaceutical product.  While we understand the desire to provide workers with timely and 

accurate information concerning substances present in their workplace, we are unable to comply 

with your request because no MSDS is required for this product. 

 

As you may be aware, the requirement for Material Safety Data Sheets is found in the 

Occupational Safety and Health Administration’s Hazard Communication Standard, 29 CFR Part 

1910-1200(b)(6)(VII) exempts from the entire Standard: “any drug… when it is in solid, final 

form for direct administration to the patient (e.g., tablets or capsules); drugs which are packaged 

by the chemical manufacturer for sale to consumers in a retail establishment (e.g., over-the-

counter-drugs)…” 

 

OSHA has issued advice letters regarding this exemption.  Pills are exempt if they are 

occasionally crushed, but are not designed to be crushed prior to administration (letter to Ms. Jan 

Harris, dated 09/13/93.)  Unless a pill is designed to be dissolved or crushed, it is exempt (letter 

to Mr. Ronald Ray dated 06/11/99.) 

 

As the product specified is exempt from the requirements of the Hazard Communication 

Standard, we have not prepared a Material Safety Data Sheet.   

 

We refer you to the health information and materials transmitted to you as required by the FDA.  

We appreciate your business and trust that the foregoing adequately addresses your concerns. 

 

Very truly yours, 

 
Patricia A. Lipari 

Director Sales Operations 
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Par Pharmaceutical, Inc. 

300 Tice Boulevard 
Woodcliff Lake NJ 07677 

Phone (800) 828-9393 

Fax (201) 391-5217 


